2010.11.27. 21:53| Szerző: KDNP

2010.11.24. 14:09 | Turizmus Panoráma Bulletin 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint Fellegi Tamás miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot. A szaktárca több, régóta megoldatlan kérdésben kezdeményez érdemi változtatást, többek között a kisvasutak, sífelvonók és iparvágányok üzemeltetői adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosítását.
 

A módosítással a kisvasutak (turisztikai célú, keskeny nyomtávú vasutak), a sífelvonók és a saját célú pályahálózat (iparvágányok) működtetése a továbbiakban működési engedély és vasútbiztonsági tanúsítvány nélkül is lehetséges. Jelenleg az üzemeltetők kötelezettségei mindenben megegyeznek az országos nagyvasutak működtetőjével (így pl. 2 millió forintot kell fizetniük a vasútbiztonsági tanúsítványért). A változással az érintettek adminisztratív terhei és költségei csökkennek. Az intézkedés jótékonyan hat a belföldi turizmus fejlődésére, és elősegíti a gazdasági szereplők számára a hatékonyabb vasúti szállítást, mérsékli a kötöttpályás megoldások versenyhátrányát a közúti alternatívákkal szemben. A közlekedésbiztonsági megfelelőséget a szakhatóság továbbra is ellenőrzi. Magyarországon 14 erdei kisvasút, 10-12 sífelvonó és megközelítőleg 8 ezer iparvágány üzemel.
A kormány a tervek szerint a közlekedési tárgyú törvények döntő részben 2011. január elsejével hatályba lépő módosításainak sürgősségi tárgyalását kérte az Országgyűléstől. A minisztérium Völner Pál államtitkár és Schváb Zoltán helyettes államtitkár vezette közlekedési szakterületének további jelentős jogalkotási feladatai lesznek a személyszállítási törvény megalkotása és a légiközlekedési törvény megújítása. A tárca a jogszabályok előkészítésébe a lehető legszélesebb körben bevonja a szakmai és társadalmi szervezetek képviselőit is.

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnpturizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr872477780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.