2010.11.27. 21:48| Szerző: KDNP

Mária Út –

hosszú távú gyalogos zarándokútvonal a Kárpát-medencében –

Mariazell és Csíksomlyó, valamint későbbi tervek szerint Czestochowa és Medjugorje között

 

A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan. 

Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatók lesznek, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpáros változatban is. Az utat útjelzések és táblák jelölik majd, ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat, és térképes zarándokkalauz készül. A zarándokok az útvonal bejárása során az állomásokon pecsétet és egyedi azonosítású gyöngyszemet kapnak, amelyből a saját rózsafüzérüket fűzhetik fel az egész út végigjárása folytán.

A kelet-nyugati tengely mellett észak-déli útvonal is tervezett, így egy Közép-Európát átívelő keresztet kapunk. Ezt további alternatívák és leágazások egészítik ki, felfűzve ezáltal a különféle zarándokhelyeket, természeti és épített, valamint kulturális értékeket.

A Mária Út Közhasznú Egyesület 2006-ban alakult a Mária Út kialakítására, a Kárpát-medence, Közép-Európa keresztény, Máriás gyökereinek feltárására, zarándok-, búcsújáró hagyományainak továbbadására. Elnöke dr. Szabó Tamás, alapító tagjai között szerepel Bencsik János.

 

A Mária Út önkéntes és partneri háló segítségével épül, civil, egyházi, önkormányzati vonalon, itthon, valamint Ausztriában és Erdélyben. A közeljövő feladata a kapcsolatépítés az észak-déli ág által érintett országokban: Szlovákiában, Lengyelországban, Bosznia-Hercegovinában, valamint Horvátországban.

Kiemelt pályázati forrásaink:

- Határon átnyúló együttműködés keretében Mariazell és Celldömölk között 2012-re elkészül a Mária Út kijelölése, kiadványokban is meg tudunk jelenni

- ROP pályázat keretében Észak-Alföldön további 200 km út kerül kijelölésre a következő 2 évben.


 

A Mária Út háttere

   A Mária Út mint idea három pillére:

·         a spiritualitást, illetve a mindennapi élet hajszájából való kiszakadást keresők számára egy vonzó, értékeket hordozó, biztonságos zarándokhálózat létrehozása

·         a kereszténység értékeinek megőrzése és továbbadása a jövő nemzedékeinek.

·         Közép-Európa vallási és kulturális értékeinek megismertetése a világgal,

     A Minta:

Európában talán a legjelentősebb hosszú zarándokút a Szent Jakab sírjához vezető zarándoklat útvonala(Camino). A XX. század közepén már csak a spanyol kultúrkörben volt ismert, mára évi 200.000-nél több zarándokot jelent. Csak a regisztrált zarándokok száma -akik100-1600 km-es utat tesznek meg, napi 25-30 km-t gyalogolva,és 5-50 napot töltenek az úton-75.000 fő. Az út során a zarándokok szerény körülmények között, de megszállnak, fogyasztanak, beszerzik az úthoz szükséges eszközöket. És sokan visszatérnek, ha egyszer már voltak. Egyre többen mennek el pusztán az Út híre miatt, vagy teljesítménycélból és hitet kapva, hitükben megerősödve térnek vissza.

 

   A Program:

Közép- és Kelet-Európában nincs hasonló méretű zarándokút. Bár vannak már kisebb utak a fontos zarándokhelyek közelében, a Mária Út e térség legfontosabb zarándokútjává válhat, hiánypótló lehet mind Magyarországon, mind a régiót tekintve. Az elmúlt évtizedekben számosan kerestek fel távoli országokban Mária Kegyhelyeket, míg a nem kevésbé jelentős magyarországi vallási kulturális értékekről nincs ismeretük. Zarándoklat tekintetében Magyarország neve a külföldiek szemében végképp ismeretlen. A Mária Út – Via Mariæ olyan gyalog-útvonal, ami elsősorban a természetben vezeti útvonalát. Gyalogos és kerékpáros vonalvezetése igyekszik elkerülni a forgalmas közutakat.

A Mária Út egy több mint 1400 km-es spirituális és kulturális, értékeket felfűző kárpát-medencei gyalogút, melyet bárki bejárhat. A Mária Út mentén kb. 60 kisebb-nagyobb zarándokhely található, a magyar történelemben fontos szerepet betöltő zarándokhelyek – pl.: Máriacell, Sümeg, Esztergom, Máriapócs, Csíksomlyó – összekötésével a nemzeti érzés elmélyítésére teremt módot.

 

  A Mária Út a társadalmi, szellemi értékteremtő szerepe:

·         erősíti a társadalom tagjai közötti kapcsolati rendszert, az egymás megismerési készségét, a különbözőségek elfogadottságát.

·         Erősíti a természettel való kapcsolatot és a környezettudatos magatartást.

·         Olyan térségeket von be a látogatási körbe, ami másként teljesen kimaradna a vendégforgalomból, így az elmaradott kistérségekben is keresletet generál, s kiegyensúlyozó, kiegyenlítő szerepe van.

 

További részletek: www.mariaut.hu

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnpturizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr822477769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.